Trainen op andere locaties

thailand2En dan vooral op locaties in het buitenland. Ik vind sowieso dat het goed is als je eens ergens ander traint. Jij, je trainer en zelfs je sportschool kunnen een soort bedrijfsblindheid ontwikkelen die echt je vooruitgang, je kijk op het vechten tegenhoudt.

Toen ik in ’93 startte met mijn MMA training, zag ik al snel dat, als je kampioen wilde worden, je de verschillende disciplines moest beheersen. MMA heette nog freefight en werd veelal met open-handtechnieken uitgevoerd dus verdiepte ik mijzelf in karate. Je mocht met het toenmalige freefight wel met de blote vuist naar het lichaam stoten dus ook het boksen werd een onderdeel van de training.

Nu, 22 jaar later is freefight (MMA) geen sport meer van zeg 10 bij elkaar gestopte vechtsporten, nu is MMA een sport op zich, al die sporten hebben zich tot een soepel geheel ontwikkeld.

Toch, en dat blijft zo, is de ene vechter de andere niet en blijf je je voorkeuren of je mindere punten houden. En aangezien MMA (en kickboksen natuurlijk) tegenwoordig gewoon pro-sport is, moet je af en toe, net als in het bedrijfsleven, even bijscholen.

Ook in mijn tijd betekende dat trainen in andere landen. En waar kan je beter aan je staande werk werken dan in Thailand, net als je grondwerk in Brasil?  Ik moest natuurlijk van krachtsporter naar vechtsporter getransformeerd worden, dus waren die snelcursussen zoals ik ze altijd noemde, een ware uitkomst.

Want ook nu geldt het dat je hier eigenlijk allemaal druk bent, te druk. Dat geeft niet, we moeten allemaal werken, zeker als je (nog) niet van je sport kan leven. Maar juist dan is het fijn om je 2 of 3 weken af te zonderen in een ander land, of op ieder geval een andere locatie. In Nederland is 2, laat staan 3 keer per dag trainen niet makkelijk, denk aan verkeer, werk, verplichtingen en andere bijzaken die jou blokkeren.

Ikzelf, ik ben 50, train hooguit 1 keer per dag, met als uitzondering dat als er een filmrol of fotoshoot aankomt, er nog wel eens een cardiosessie bijkomt, maar dat is dan meestal voor een maand, daarna ben ik te moe om 2 keer per dag aan sport te doen.

Ik ben net weer terug uit Thailand en heb 3 keer per dag gesport! In de ochtend nuchter een cardiosessie, daarna een goed ontbijt. Rond het middaguur kracht of pads, daarna naar het strand en tussen 18 en 20 uur nog een (kick)bokstraining. Geen hoog niveau en niet 3 keer per dag diep maar het lukt wel, daarom adviseer ik zo om dit af en toe eens te doen. Ik ben allang geen pro-vechter meer maar wel pro in mijn werk, 50% van mijn werk is personal-training geven. Ook daarin wil ik bij blijven, fit blijven en neem dus ook les, gewoon om als trainer scherp te blijven.

Dat geldt niet alleen voor de topsporter, zeker ook als je eens lekker af wilt vallen of een ander doel hebt waar je met een soort snelcursus een reuzenstap kan maken, is dit een aanrader. Je vakantiegevoel is echt niet minder, er zit alleen een soort structuur in je dag, meer niet.