Ja maar jij hebt discipline…

Ik krijg dit soort opmerkingen wel eens naar mijn hoofd, bijna als een verwijt. Het gaat dan vaak over sport, dieet, doorzettingsvermogen en volhouden. Ik leg dan uit dat ik ook niet zo’n ster ben in bepaalde zaken maar dat ik wel geleerd heb om, ik noem het valkuilen, voor mezelf in te bouwen.

Dat begint bijvoorbeeld bij chips. Ik ben er gek op maar haal het niet in huis, nooit. Dus eet ik ook nooit chips. Discipline…?

Ik stond er om bekend dat ik keihard trainde, nooit oversloeg en nooit opgaf. Dat was misschien ook wel zo maar dat kwam toch echt dat ik goede trainers om me heen had, mannen waarvan ik wist dat ze het uiterste eruit haalden bij me. Discipline..?

Ik herinner me een avond in Eindhoven, ik was er de hele dag voor filmopnames en had een gat van 4 uur omdat er ook een avond scène in de film zat en ik dus moest wachten. Ik ken de weg in Eindhoven en ik zat al snel in de bekende Valk aan een heerlijke biefstuk. JK was alleen vergeten te zeggen dat ik er géén dikke frieten bij wilde…Dus toen de ober arriveerde met mijn biefstuk, zat er een schaaltje heerlijke dikke frieten bij, met een schaaltje mayo. Het was een koude dag dus die schaal frieten was snel weg, ik heb er zelfs 1 bij besteld en ook dat schaaltje heeft de avond niet gehaald…

Leuke anekdote natuurlijk maar dit geeft maar aan dat je jezelf moet wapenen tegen de “gevaren” die je omringen, zeker als je een doel hebt.

Nu ben ik de laatste die mensen dingen verwijt, genieten hoort bij het leven. Alleen zijn er weken dat je 3 verjaardagen hebt dus zorg gewoon dat je gegeten hebt als je de deur uitgaat. Neem jezelf voor dat je op 1 van die 3 verjaardagen een gebakje neemt, op de andere dagen gewoon niet, je sluit dus een soort compromis met jezelf.

Ook zie ik vaak dat mensen een beetje doorslaan, met de garantie dat het zeker misloopt. In elk eetpatroon, dieet of voedingsschema wat ik maak zit een junkdag. De junkdag is eigenlijk een begrip uit het oude bodybuilden van zo’n 30 jaar geleden maar zo’n dag heeft veel goede kanten.

Een junkdag houdt in dat je 6 dagen strak bent met je eetpatroon en dat je, zondag is daar vaak een goede dag voor,  op dag 7 jezelf verwent met iets waar je de hele week al zin in had. Junkdag moet je niet verwarren met een vreetdag want dan verpest je precies wat je in de 6 dagen ervoor bereikt hebt.

Een bijkomend effect van een junkdag is dat je makkelijker in je eetpatroon blijft omdat de dag van de beloning dichtbij is. Psychisch werkt dit heel goed.

Het doorslaan waar ik net over sprak slaat dan op mensen die hun junkdag overslaan, uit een soort overijver. Goed bedoeld maar zeker niet de bedoeling omdat een junkdag naast de psychische beloning ook je schildklier weer even een schop onder zijn hol geeft. De schildklier heeft namelijk de neiging om wat in te zakken met een strak eetpatroon. Met zo’n junkdag voorkom je de dus dat de schildklier lui wordt en de meesten van ons weten wel dat een luie of (te) traag werkende schildklier geen pretje is, zeker niet als je wat gewicht kwijt wilt.

Een te snel werkende schildklier willen we ook niet maar dat is een andere discussie…

JK.